Projects | Adaptive Reuse | Christian Horizons Interior Retro-fit


Christian Horizons Interior Retro-Fit


Not for Profit 

Place Holder 



Description:

John MacDonald Architect and Lett Architects where commissioned by Wilfrid Laurier University’s Faculty of Music to under take a concept design study. The study included preliminary costing and technical assessments for a major renewal and expansion of the Faculty of Music.

The proposal capitalized on the school's highly visible and urbane location benefitting from high pedestrian and vehicular traffic.

The design included additional practice rooms and performance spaces as well as renovations to key campus spaces and entry forecourt.

A new 5 story practice wing would greatly increase the number of practice rooms. Each is open, light filled, and fitted with high quality acoustics.

Re-orienting the entrance, with a new lobby and greeting area created a much needed sense of arrival. The new Performance Hall would act as the face of the Faculty. A glazed façade would animate the exterior by displaying the life of the facility, night and day. Traffic flow, circulation and accessibility throughout the facility will also benefit from these new assemblies.

Our Role:

Review of existing conditions, design study, code review and coordination.


“Quotation.”


— Name
Work Position - Company Name



Project Data

Adaptive Reuse

Alteration

Construction Management

Business

Waterloo, Ontario

2,305 m² (24,802 sq. ft.)​

Completed 2019