Projects | Heritage | Heit Lane 


Heit Lane


Adaptive Reuse of Livery Stable

An old livery stable that turned into a modern office space



Description:

We assisted this long-time client with the conversion of a heritage livery stable into an office-studio space, with a wonderful interior space that exposes the complete wood roof structure. The stable was modernized with new concrete floor slabs, a new washroom, a kitchenette, HVAC, roof insulation and a steel roof. The workshop addition and main space open to the rear garden.


Our Role:

Full architectural services including assistance with mechanical and electrical documentation, committee of adjustment, procurement of trade contractors, and review of construction.


Achievements:

The exterior materials and colours were carefully selected to harmonize with the scale and detailing of the heritage structure. The addition was designed to have a distinct but complimentary presence that respects the original brick building. Located in a downtown lane with consistent pedestrian traffic, this building remains discrete while contributing to the quality of its surroundings. It reinvents the abandoned structure to form a special enclave in the urban core.​



“John is a superlative urban architect in the broadest definition of the term. If you want all aspects of your job fully examined and an education on what architects should be doing for their clients, John is your man.”


— Paul Motz
President - Flagstone Capital



Project Data

Heritage / Adaptive Reuse

Addition / Alteration

Design and Permit

Personal

Kitchener, Ontario

69 m² (750 sq. ft.)

Completed 2017